Vŕzganie drevených postelí

Vŕzganie drevených postelí: Prečo sa to môže stať a ako tomu predchádzať

 

Každý človek určite pozná alebo zažil vŕzganie drevenej postele. Poďme sa spoločne pozrieť na to, prečo k nepríjemným zvukom dochádza a ako im je možné predchádzať.

Spoje sa môžu uvoľňovať, pretože drevo ako prírodný materiál pracuje, ktorý navyše reaguje na vlhkosť aj okolitú teplotu. Preto je potrebné myslieť aj na prevenciu, nech predĺžite životnosť svojho nábytku v domácnosti.

Tipy, ako vyriešiť vŕzganie postele

Pripravili sme si pre vás 4 overené rady od našej zákazníckej podpory, ktoré vám napovedia, ako môžete svoju posteľ zbaviť vŕzgania. 

1) Dotiahnite posteľ

Správne dotiahnuté šróby je základ. Matrace zložte z poskladanej postele a skontrolujte dotiahnutie všetkých spojov, dajte si záležať hlavne na rohových. Využite ideálne AKU vŕtačku, aby ste sa vyvarovali situácii, kedy budú skrutky pretiahnuté, alebo naopak príliš uvoľnené. Strážte medzery – medzi spojmi postele nesmie pri uťahovaní žiadna vzniknúť.

Medzi bočnicou a roštom má ostať pár mm medzera.

2) Skontrolujte, či o seba nič nedrie a spoje premažte

Skontrolujte, z akého miesta postele vŕzganie vychádza. Tak isto sa pozrite, či zvuky náhodou nespôsobujú osobitne jednotlivé diely postele, ktoré sú pre ich vznik rizikové, napr. nosnosná bočná lata a roštmi. V takom prípade je nutné ustriehnuť, aby sa po bokoch nedotýkali, ale zároveň mali medzi sebou malú medzeru.
Odporúčame následne použitie včelieho vosku, ktorý by mal byť aplikovaný medzi všetky spoje postele, vrátane strešných dielov a taktiež bočníc/zábran. Je vhodné ho použiť aj do miesta, kde sa nasadzuje stojka prednej bočnice na rám postele. Vosk je potrebné použiť aj pod rošt na latu, ku ktorej je rošt priskrutkovaný a tiež na hranu tejto laty, viď návod nižšie.

NAŠE ODPORÚČANIE: Kvalitné premazanie je základ, nepodceňte ho!

3) Podložte rám postele

Často pri vŕzganí pomôže jednoduchá úprava postele – rám stačí podložiť mäkkou podložkou, napr. filcovou, kobercovou páskou alebo kúskom textílie. Jednotlivé diely o sebou prestanú trieť a máte o nepríjemnosť menej.

4) Podložte posteľ a zaistite rovnosť podlahy

Zvlášť u starších domov sa môžete stretnúť s nerovnosťami podlahy, ktoré môžu spôsobovať vŕzganie vášho lôžka. Preto je dôležité porovnať časť podlahy, na ktorej je konštrukcia postele umiestnená. Využiť môžete napríklad podložku na nábytok.

Zbavte sa nepríjemných zvukov raz a navždy. Vyskúšajte zrealizovať naše rady a dajte vedieť, ako všetko dopadlo. Držíme palce!